10/19/2018

Ruskan aika

Kuura-sarjan viimeinen osa, Ruska, ilmestyi ensimmäisiin kauppoihin eilen. Kirja ei ole ennättänyt vielä kirjastoihin enkä ole päässyt antamaan sitä vielä edes perheenjäsenilleni, mutta nähdessäni romaanin ensimmäistä kertaa kirjahyllyssäni Kuuran ja Kajon vieressä ymmärsin viimein sen, mitä olen yrittänyt toitottaa itselleni viime kesästä lähtien: trilogiani on valmis. 
En keksi paljoa sanottavaa tässä vaiheessa. Tunne on uusi. Annan jokaisen itse kuvitella, miltä Ruskan  - ja sen myötä ensimmäisen kirjasarjani - valmiiksi saattaminen tuntuu. Olen toivonut tätä pitkään, vuodesta 2009 lähtien, kun ryhdyin kirjoittamaan ensimmäistä kokonaista romaanikäsikirjoitustani, Bluesia. Haaveilin omasta kirjasarjasta, mutta ajatus tuntui silloin yhtä kaukaiselta kuin täysipäiväinen kirjailijuus, oma koti tai ulkomailla työskenteleminen tuntuu nyt. Kyllä, Shia LaBeouf oli oikeassa "Do it" -videossaan: asioilla on tapana toteutua, kun vain jaksaa yrittää tarpeeksi sinnikkääksi. Minulle tämän kirjasarjan päättyminen on tuottanut suurta mielihyvää, mutta myönnän, että päähäni on alkanut jo ilmestyä uusia unelmia, uusia suunnitelmia ja uusia tavoitteita, joita kohti haluan kurottaa. Niin kai ihmismieli toimii: kun yhden asian on saanut, alkaa toivoa heti seuraavaa. 

Kuva(c)Kaisu Sandberg
Juuri nyt olen erittäin innostunut seuraavasta romaaniprojektistani, mutta yritän samaan aikaan muistuttaa itseäni keskeneräisistä opinnoistani. Nyt olisi hyvä hetki kirjoittaa graduni loppuun. Kuudenkymmenen sivun kirjoittaminen ei enää pelota siinä vaiheessa, kun takana on kolme 350-sivuista romaania, mutta tieteellisen tekstin kirjoittaminen on työlästä ja uuvuttavaa. Voi mennä vuosi, kaksikin, ennen kuin saan maisterin paperini ulos. En valehtele: ajatus pitkästä kirjoitustauosta ei houkuttele yhtään. Minulla on hyvä romaani-idea ja haluaisin päästä tarjoamaan sitä kustantajalle ASAP. Olen kuullut, että monet isot kustannustalot kirjoittavat kustannussopimuksiaan jo vuodelle 2021. Kuinka monta vuotta ehtii kulua, ennen kuin saan seuraavan romaanini julkaistua? Ehtivätkö lukijani unohtaa minut? Mitä jos joku julkaisee uutta projektiani muistuttavan romaanin sillä välin, kun olen opintotauolla? Uusia mietteitä, kysymyksiä, huolta. Pohdin tällaisia asioita, vaikka Ruska ei ole vielä edes kirjastoissa. Ehkä se kertoo jotain tyhjiöstä, jonka sarjan loppuminen on minuun jättänyt. 


Näyttää siltä, että vaikka elin talvella hetkiä kun en uskonut Ruskan valmistuvan ikinä (hyi-toivoton-projekti-voinko-mä-vain-ilmoittaa-kustantajalle-etten-mä-pysty-tähän) ja vaikka lopulta sen saaminen käsiin oikeana kirjana oli enemmän kuin huojentavaa, sarjan valmistuminen on tuonut mukanaan myös pienen turvattomuuden tunteen. Ensimmäistä kertaa vuosiin olen tilanteessa, jossa minulla ei ole sovittua deadlinea. Haluan deadlinen. Tarvitsen deadlinen. Olen ottanut sen osaksi arkeani, ja nyt arjen pyörittäminen ilman ulkopuolelta asetettuja raameja tuntuu kumman leväperäiseltä. Huomaan, että minun on vaikeaa vain olla kotona. Mietin koko ajan, mitä voisin tehdä seuraavaksi, päivitänkö somea, luenko lähdekirjallisuutta "Sangia" varten, siivoanko, harjaanko koiraa, joogaanko, skypetänkö äidille, kirjoitanko sähköposteja... Tietysti kyse voi olla myös pelkästään Ruskan julkaisuun liittyvästä jännityksestä ja levottomuudesta. En ole vielä kuullut kuin muutaman lukijan kommentit kirjasta. Palaute on tähän mennessä ollut todella hyvää, mutta jännitän silti, miten sarjan päätösosa otetaan vastaan. Laittakaa minulle linkkejä/tägätkää minut arvioihin, jotka kirjoitatte Ruskasta! Haluan ehdottomasti lukea kaiken. <3 Jospa tämä levoton mieli tästä vielä rauhoittuisi.

Ruskan tunnelmia, vielä yhden kerran (tsekatkaa myös Ruskan muu soittolista): 


7 kommenttia

 1. Isot onnittelut trilogian valmistumisesta! :) Ruska on lukulistallani. :)

  "Olen kuullut, että monet isot kustannustalot kirjoittavat kustannussopimuksiaan jo vuodelle 2021."

  Oho ja huh! Minulla on mennyt molempien kirjojeni kanssa "vain" vajaa vuosi kustannuspäätöksestä kirjan ilmestymiseen, ja välillä odottavan aika tuntui silti tosi pitkältä. Se hyvä puoli pienemmissä kustantamoissa kyllä on, että odotusajat eivät ole noin järkyttävän pitkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kerro sitten mitä pidit kirjasta.

   Jep, pienempien talojen yksi ehdottomia hyviä puolia on tuo, että hommat saadaan tehokkaasti eteenpäin. Tietenkään ei ole mitenkään kiveen kirjoitettua, että kaikki uudet sopimukset ajoitettaisiin isoilla taloilla vuodelle 2021, mutta pitää ottaa huomioon sekin, että käsikirjoitusta täytyy todennäköisesti vielä korjailla aika paljon sen jälkeen, kun sitä on tarjottu ja mahdollisesti kustannussopimus allekirjoitettu. Mutta pidetään peukkuja! Myllylahden kanssa olen alustavasti sopinut yhdestä pienoisprojektista, joka EHKÄ tulisi vuonna 2019. Se vähän tasoittaisi pitkää julkaisuväliä.

   Poista
 2. Superisti onnea! Tuskin maltan odottaa, että pääsen Ruskan kimppuun <3 ja ainakin omasta puolestani voin sanoa, että odotan kärsivällisesti vaikka useamman vuoden, jotta pääsen lukemaan sinulta jotain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos superisti! ^_^ Toivottavasti pääset Ruskan kimppuun pian, mä alan jo kiemurrella kun sen ilmestyminen kirjakauppoihin ja kirjastoihin on kestänyt niin pitkään. Ihanaa kuulla, että odotat tulevaa materiaalia myös. <3 Teen parhaani, että saan tulevalle käsikselle kustannussopimuksen. Mikään ei ole vielä varmaa.

   Poista
 3. Olen ihan tunnemyrskyssä, kun lopetin Ruskan tuossa vajaa puoli tuntia sitten, ja itkin viimeiset parikymmentä sivua sitä lukiessani. Ja siis hei, minä en ole mikään tunnekuohuissa vellova teini, vaan tämmöinen viiskymppinen täti-ihminen! :-o Joka siis rrrrrakastin niin tätä loppuosaa kuin kaikkia aikaisempiakin osia; juoni kolahti oikein kunnolla! Kiitos siis tästä kirjasta, ja koko trilogiasta!
  Nyt pitää lähteä googlettamaan, mistä saan tän trilogian ostettua kummitytölleni joululahjaksi. Myytkö sinä kirjojasi missään niin, että saisin niihin ihan sun omistuskirjoitukset hänelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih! <3 Vitsit minkä fiiliksen sait mullekin kertomalla tämän. Kiitos, että jaoit kokemuksen! Parasta mitä kirjailija voi saada, on juuri tällaiset lukijapalautteet. Toivottavasti kummityttösi pitää trilogiasta yhtä paljon. Adlibriksesta pystyy ainakin tilamaan helposti koko sarjan, useimmista kirjakaupasta voi olla jo hankalampi löytää esim. Kuuraa. Toinen vaihtoehto on tilata kirjat suoraan Myllylahden sivuilta.

   Kiitos vielä kerran ihanasta kommentista. <3

   Poista
  2. Voin samastua Kaarinaan... :D
   Blogiarvioni Ruskasta: http://kaksoisveenkulmasta.blogspot.com/2019/03/elina-pitkakangas-ruska-myllylahti-2018.html

   Poista

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.