5/07/2018

For YA

Olen jo pitkään miettinyt, että olisi mukavaa kuvata silloin tällöin videoita kirjoittamiseen ja YA-kirjallisuuteen liittyvistä ajatuksistani. Vaikka rakastan edelleen blogiani, olen laiskistunut siitä, miten tiuhaan jaksoin ensimmäisen blogivuoteni aikana postauksia kirjoittaa. Luulen tämän johtuvan pitkälti romaanikäsikirjoituksistani. Kun olen ensin editoinut monta tuntia Ruskaa, ei energia ja keskittyminen riitä enää blogitekstin rustailuun. Tylsää on ollut myös se, että nykyään vähäiset bloggaukseni ovat käsitelleet jonkin asian informoimista, kuten kirjakatalogia tai esiintymisiäni. Olen alkanut kaivata niitä aikoja, kun bloggasin yleisistä kirjoihin liittyvistä asioista, kuten dialogista, henkilöhahmojen kuolemista tai ihan vain lempikirjoistani, joita halusin suositella.


Ennen joulua tein kouluvierailun Kolariin ja lähetin luokille jälkeenpäin videotervehdyksen, jossa vastailin oppilaiden esittämiin kysymyksiin. Video kesti noin puoli tuntia ja ehdin siinä ajassa käydä läpi lukuisia eri aihepiirejä. Minulla oli tosi hauskaa! Vaikka en ole itse kirjavlogien suurkuluttaja, aloin pohtia olisiko minun kenties mahdollista laajentaa blogiani Youtuben puolelle. Mitenkään äärimmäisen vakavamielisesti en ajatellut kirjavlogia perustaa, mutta asia tuli myöhemmin puheeksi kirjailijakollegani Sini Helmisen kanssa. Hän kertoi itselläänkin olleen harkinnassa kirjallisuutta käsittelevän Podcastin tekeminen, joten aloimme kehitellä ajatusta. Lopputuloksena teimme yhteisen Youtube-tilin, For YA:n

For YA, eli For young adults on nimensä mukaisesti nuorille aikuisille suunnattu kirjavlogi. Sini ja minä teimme ensimmäisen videomme muutama viikko sitten ja kuvasimme sen yhteydessä myös omat lyhyemmät esittelyvideomme. Jatkossa tarkoitus olisi puhua eri YA-kirjallisuuteen liittyvistä teemoista, vertailla leffoja ja kirjoja toisiinsa, antaa kirjavinkkauksia ja kuvata tapahtumaraportteja. Olen jo nyt tavattoman innoissani! Päähän tupsahtelee jatkuvasti uusia ideoita, joilla For YA:ta voisi kehittää. Mitään videospämmiä ei tarvitse kuitenkaan pelätä, koska Sinillä ja minulla on paljon tekemistä omien käsikirjoitustemme kanssa. For YA:n tarkoitus on pysyä kevyenä pikku lisäpuuhasteluna. 


Parasta kaikessa on kuitenkin se, että muutkin YA-kirjailijat ovat osoittaneet kiinnostustaan projektia kohtaan. Tein Facebookiin ryhmän, johon on osallistunut tällä hetkellä vajaa 20 kotimaista YA-kirjailijaa. Osa heistä on lupautunut tekemään videoita For YA:n kanavalle. Ensimmäinen julkaistaan ehkä jo tämän kuun lopussa. Kuvittelemassani unelmatilanteessa For YA voisi tulevaisuudessa toimia kanavana, jonne kaikki kotimaiset YA-kirjailijat voisivat postata videoitaan ja kirjatrailereitaan haluamallaan tavalla. Minusta se olisi aika täydellistä. 
Mutta aika näyttää. Koko homma on vielä niin alkutekijöissään, että juuri nyt olennaisin tehtäväni on opetella käyttämään Macin videomuokkausohjelmaa. Siinä onkin pähkäiltävää. Huomasin myös, että kuvatessa räpytän silmiäni kauhean paljon, koska kameralle puhuminen tuntuu hämmentävältä. Tarvitaan lisää totuttelua. Minä ja uusi kamerani yritämme tulla tutuiksi toisillemme, ja lainasin kaveriltani Digikuvauksen käsikirjan. Myös Youtube on täynnä selkeitä ohjevideoita, joita katsomalla oppii paljon. Vloggaaminen on kyllä ihan oma maailmansa. Tunnen itseni jännällä tavalla tunkeilijaksi yrittäessäni tehdä omaa kanavaa, mutta sellaista se kai aina on tyypeillä, jotka aloittavat uuden harrastuksen. Katsotaan mitä tästä tulee. Ainakin suunnittelu on ollut tähän asti tosi kivaa.


Lähetä kommentti

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.