1/01/2018

Kaksi vuotta kirjailijana


Joko vuosi vaihtui? Vastahan me juhlimme vuoden 2017 alkua ja nyt pitäisi jälleen opetella kirjoittamaan uusi numero päivämääriin. Tuntuuko kenestäkään muusta siltä kuin kuukaudet lyhenisivät vuosi vuodelta? Olen ollut kirjailija nyt kaksi vuotta, mikä tuntuu ajatuksena kummalliselta ja epärealistiselta. Onko esikoiskirjailijan vuodestani oikeasti jo niinkin pitkä aika? Ei tunnu siltä. Aika on mennyt kauhean nopeasti, vaikka samalla minun on hankala muistella arkeani ennen Kuuraa. Niin paljon kirjasarja ja sen mukana tulleet lukijakontaktit ovat täyttäneet elämääni. 

Toki huomaan monien asioiden kehittyneen kahdessa vuodessa. Tunnen olevani varmempi esiintyjä ja tavoitteellisempi kirjoittaja, mutta samalla olen saanut uusia kokemuksia ja jännittäviä tilaisuuksia niin paljon, etten voi pitää itseäni vähimmässäkään määrin ammattilaisena. Tuskin tulen koskaan pitämään. Minulle tämä työ on jatkuvaa uuden opettelemista, uusien ihmisten kohtaamisia, yllätyksiä, onnistumisia ja pettymyksiä. Kulunut vuoteni 2017 näyttää koostettuna seuraavalta:

  • Luin yhteensä 17 kirjaa. Saldo jäi harmillisen pikkuiseksi, jopa pienemmäksi kuin viime vuonna. Tavoitteeni oli lukea 25 kirjaa, joten siinä mielessä tavoite ei onnistunut. Kajon editoiminen ja Ruskan kirjoittaminen veivät paljon vapaa-aikaani, minkä vuoksi aikaa muuhun lukemiseen jäi niukasti. En ota kuitenkaan stressiä tästä, vaan jatkan lukemista omaan tahtiini, omaksi ilokseni. 
  • Julkaisin toisen kirjani, Kajon. Kirjan julkkareita vietettiin Kampissa huhtikuussa.
  • Vierailin kouluissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa ja tapahtumissa yhteensä 23 kertaa. Näistä erityisen mieleenpainuvia keikkoja olivat Worldcon, missä osallistuin ensimmäiseen englanninkieliseen paneelikeskusteluuni, sekä Kolarin kouluvierailu, jonka ansiosta pääsin matkustamaan ensimmäistä kertaa elämässäni Lappiin. Kiitokset myös kaikille muille vierailujen järjestäjille! Jokainen esiintyminen on merkinnyt minulle suunnattoman paljon. 
  • Allekirjoitin sopimuksen Kaiken Entertainmentin kanssa Kuuran ulkomaanedustuksesta. Kuura-trilogia esiteltiin maailmalle Frankfurtissa lokakuussa, ja pääsin itse lukemaan Surroundedin käännösnäytettä noin kuukautta myöhemmin. 
  • Vastaanotin ensimmäiset apurahani. Myöntäjinä olivat Kirjallisuuden edistämiskeskus ja Taiteen edistämiskeskus. 
  • Kirjoitin ensimmäisen omaelämänkerrallisen lehtijuttuni Demiin. Muita median haastatteluita oli tänä vuonna niukasti, mikä toki harmitti. 
  • Kuura sai omat postikortit! Upean ulkoasun korteille taiteili kirjailijakollega Erika Vik. 
  • Ruskan raakaversio edistyi hienosti, vaikkei yrityksestä huolimatta valmistunutkaan joulukuun loppuun mennessä. Tarina vetää kuitenkin hyvin, joten uskon kirjan ensimmäisen version valmistuvan kuukauden kuluessa. 

Tavoitteita seuraavalle vuodelle minulla on jokusia, niistä tärkeimpänä tietenkin Ruskan julkaiseminen syksyllä 2018. Lukutavoitteeksi olen asettanut 30 kirjaa, joista haluan viiden kirjan olevan tietokirjoja. Aion myös lukea yhden ruotsinkielisen kirjan kehittääkseni heikohkoa ruotsin kielen taitoani. Näiden tavoitteiden lisäksi minulla ei ole mitään erityistä kirjallisia tavoitteita. Totta kai toivon saavani apurahoja, jotta voin ottaa virkavapaata ja keskittyä tulevaan kirjaprojektiini, Daniin (työnimi). Samoin toivon pääseväni esiintymään kirjamessuille, vierailemaan kouluihin ja muuten vain kokemaan kaikkea uutta ja jännittävää, kuten viime vuonna. 
Positiivisia yllätyksiä toivon kaikista eniten. Sellaisia uutisia sähköpostiin tai puhelimeen, joita en osaa vielä tässä vaiheessa vuotta odottaa. En kuitenkaan pety, mikäli vuodesta tulee edellistä hiljaisempi - tarkoitukseni on ottaa hieman paussia hektisestä aikataulusta ja nauttia enemmän muistakin harrastuksista. Toivon myös lukijoideni ottavan omaa aikaa ja irtautuvan edes hetkeksi suorituskeskeisestä arjesta. Elämästä on nautittava tässä ja nyt, ei vasta huomenna tai viikon päästä. Yritän muistuttaa itseäni tästä tänä vuonna. Mitä mahtavinta uutta vuotta kaikille blogini lukijoille! 

Kuva(c)Kaisu Sandberg

Lähetä kommentti

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.