7/15/2016

Lukumaraton 2016

Viime sunnuntaina 10.7. järjestettiin Blogistanian lukumaraton. Haasteeseen osallistui päälle kahdeksankymmentä ahkeraa lukijaa, ja viikonlopun ajan somefeediäni hallitsivat aiheeseen liittyvät maratonpäivitykset. Minunkin olisi tehnyt mieli osallistua, mutta harmikseni olin koko viikonlopun töissä. En ole koskaan ennen kokeillut vuorokauden kestävää lukuputkea, enkä suoraan sanottuna tiennyt olisiko minusta edes lukemaan montaa sataa sivua putkeen yhdeltä istumalta. Olen tavallisesti aika hidas lukija.
Luonnollisesti päätin ottaa asiasta selvää.
Mainitsin Twitter-sivullani aikovani pitää oman lukumaratonini tällä viikolla - ja little did I know, Susiraja-sarjan kirjailija Elina Rouhiainen tarttui myös haasteeseen ja ehdotti meille yhteismaratonia! Elina&Elina-lukumaraton, mikäs sen parempaa. 

Päätin jo alkuun, etten aio rynniä yhdenkään kirjan kanssa, vaan luen tekstiä omalla tahdillani tarinasta nauttien. Kertyi niitä sivuja sitten paljon tai vähän. Hyllyssäni on paljon töistä saatuja ennakkokappaleita, joten teokset valikoituivat pitkälti niiden joukosta.

Aloitin lukemalla K.K Alongin Kevätuhrit, jonka jälkeen tutustuin Minna Rytisalon paljon puhuttuun Lempiin. Teokset ovat tyyleiltään kuin yö ja päivä, ja juuri siksi ne valitsinkin. Ensin viihdettä, sitten puhuttelevampaa tekstiä. Pidin molemmista! 
Yllättävän paljon aikaa näiden kahden romaanin lukemiseen kuitenkin meni. Minun oli pidettävä välissä taukoja, ulkoilin monta tuntia koiran kanssa, datailin ja kirjoitin omaa käsikirjoitustani eteenpäin. Lukeminen on ihanaa, mutta myös yllättävän työlästä. Kyllä tuli taas huomattua, että olen tottuneempi katsomaan telkkarisarjoja kuin kääntämään romaanin sivuja. On kyllä ihme, että kykenen kirjoittamaan omaa kässäriä 10 h putkeen, mutta valmista romaania lukiessa tarvitsen tauon jokaisen luetun luvun jälkeen. Millähän tuonkin ilmiön selittäisi.
Lukumaratonia en kuitenkaan jättänyt kesken, vaan komensin itseni kirjahyllylle vielä seuraavana aamuna. Koska aikaa lukumaratonin päättymiseen oli jäljellä muutama tunti, valitsin lukea Sarri Nirosen Tähdenpeiton. Kirja on suhteellisen ohut ja tyyliltään nopealukuinen - jälleen aivan omanlaisensa lukukokemus kahteen edelliseen kirjaan verrattuna. 

Lukumaratonin päätyttyä olin siis lukenut kolme kirjaa, yhteensä 666 sivua (lol). Olen todella tyytyväinen omaan suoritukseeni, vähän jopa yllättynytkin, koska tavallisesti minulla menee moisen sivumäärän taltuttamiseen kuukauden päivät. 
Elinan suoritus oli lähes sama, myös hän luki kolme kirjaa vuorokauden aikana. Kaiken kaikkiaan E&E-lukumaraton kerrytti 1365 sivua. Aika hyvin, vai mitä? Katsotaan pystytäänkö rikkomaan se ensi vuonna. Ainakin lupaan yrittää!

P.S. Uusimmassa Kosmoskynässä löytyy artikkeli "Monia teitä kirjailijaksi", jossa kerron omat kokemukseni julkaisukynnyksen ylittämisestä. Mukana ovat kirjailijat Anni Nupponen, Jenny Kangasvuo ja Heikki Hietala. Haastattelun teki Katri Alatalo, iso kiitos hänelle! :)

4 kommenttia

 1. Hauskaa pitää tällainen oma maraton, jos ei pysty osallistumaan yhteiseen maratoniin. Kokeilin omaa maratonia talvella itsekseen, kun en ollut koskaan sellaiseen osallistunut ja halusin tietää, millaista se on. Oma maraton sujui paljon paremmin kuin kesälukumaraton. Ehkä minulla oli vääränlaiset kirjat tai sitten ryhmäpaine oli liian kova. En kuitenkaan jaksanut keskittyä. Lisäksi oli kaikkea muuta tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minäkin olen todella iloinen, että päätimme pitää oman maratonin. :) Virkistävän erilainen vapaapäivä!
   Minulla keskittymisen puute on epäilemättä suurin syy sille, miksen tavallisesti kykene lukemaan montaa tuntia putkeen. Olen kuitenkin sen verran kilpailuhenkinen, että tällainen pieni haaste antoi kivasti sisua tekemiseen. Ja onneksi oli hyvät kirjat. Liian raskas teos olisi varmasti kuivattanut lukumaratonin heti alkuunsa.

   Poista
 2. Ihanaa että piditte oman maratonin! <3

  Ja luit todella hyviä kirjoja, olen pitänyt jokaisesta kirjasta jotka luit maratonilla. Ja hyvin valitsit kirjat, maratonilla onkin parasta että lukee erilaisia kirjoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mahtavaa että Elina lähti haasteeseen mukaan. :) Yksin olisi ollut vähän tylsää.

   Maratonin kirjoja oli kyllä kauhean vaikea valita - minulle iski runsaudenpula, koska kirjahyllyyni on kevään aikana kerääntynyt kauhea määrä ennakkokappaleita. Kevätuhrit tuntui omalta, koska se muistutti lapsuuden lempisarjaani, Klaania. Olen antanut Kevätuhrien odottaa hyllyssä aivan liian pitkään, joten oli korkea aika tarttua teokseen.
   Lempin taas valitsin siksi, että kirjasta on puhuttu niin paljon työpaikallani. Oli pakko tsekata tarina itse. Nyt on helpompi osallistua työkavereiden Lempi-keskusteluihin. :D
   Tähdenpeitto puolestaan valikoitui hyllystä siksi, että kaipasin Lempin jälkeen jotain aivan muuta. Plus tunnen kirjailijan. Kaikki romaanit vastasivat hyvin odotuksiani, ja olen otokseen oikein tyytyväinen. :)

   Poista

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.