7/08/2016

Ensimmäiset esiintymiset

Reilu viikko sitten matkasin Tampereelle Finnconia varten. Minulla oli tapahtumassa kolme esiintymistä: kaksi lauantaina ja yksi sunnuntaina. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun puhuin Kuurasta julkisessa tilaisuudessa (julkkarini poissulkien), joten jännitystaso perjantai-iltana oli aika korkea. Vaikka olin saanut paneelien ja haastattelun kysymykset etukäteen tietooni, olin päättänyt, etten valmistele puheenvuorojani liian tarkkaan. Haluan säilyttää haastatteluissani tietyn tason luonnollisuuden. Riskinä tietenkin on, että jännittäessä pää tyhjenee niin perusteellisesti, etten tajua koko kysymystä, saati pysty keksimään siihen kunnollista vastausta. Tämä olikin suurin pelkoni ennen esiintymisiäni.

(c) Kaisu Sandberg
Minusta on tullut iän myötä aina vain pahempi ja pahempi jännittäjä. Olin yläasteella ja lukiossa todella supliikki ja nautin esiintymisestä luokan edessä. Sittemmin esitelmät ja puheenvuorot ovat vaihtuneet hiljaiseen koneella datailuun luontosalin perällä. Nykyään saan sydämentykytyksiä yksinkertaisesta esittelykierroksestakin. Muistan muutaman kerran elämässäni ääneni juuttuneen kurkkuun ja kähisseeni niin, että hyvä jos lauseista sai mitään tolkkua. Pelkoni oli, että niin tulisi käymään myös Finnconissa. Luojan kiitos niin ei käynyt! 
Ensimmäistä esiintymistä hermoilin eniten. Olin reissussa yhdessä ystäväni Kaisun kanssa, ja kiitos hänen minulle ei missään vaiheessa tullut tilannetta, jossa olisin seisoskellut yksinäni luentosalin edessä ja lietsonut paniikkiani. Kaisun kanssa pähkäilimme bussiaikatauluja, haimme kahvia, ramppasimme vessassa ja napsimme somekuvia. 

(c) Kaisu Sandberg
Esikoiskirjailijoiden paneeli alkoi klo 10 - samaan aikaan Finnconin avajaisten kanssa, mistä johtuen luentosali oli aika tyhjänä. Minua se ei haitannut. Vähemmän ihmisiä todistamassa katastrofia, meinasin. Ilokseni samassa paneelissa esiintyi myös vanha Oriveden Opiston ystäväni, Jaakko Markus Seppälä, joka on aivan älyttömän rento ja karismaattinen kaveri. Jännitystasoni laski heti, kun pääsin vaihtamaan kuulumisia hänen kanssaan. Muita esiintyjiä paneelissa olivat puheenjohtaja Shimo Suntila, sekä kirjailijat Dare Talvitie ja Liliana Lento. 
Itse haastatteluosuus meni mainiosti! Havaitsin pientä jäykkyyttä äänessäni ensimmäisellä puheenvuorollani, mutta sen jälkeen koko homma rullasi kuin itsestään. Puhuimme julkaisukynnyksen ylittämisestä, kustannusprosessista, markkinoinnista ja jatkosuunnitelmistamme. 45 minuuttia meni todella nopeasti. Pystyin oikeasti nauttimaan tilanteesta ja olisin halunnut sen jatkuvan pidempäänkin. Jälkifiilis oli mainio, olin helpottunut ja innostunut. Sain hyvää palautetta muilta panelisteilta ja Kaisunkin mielestä haastattelu meni nappiin. 

Jaakko Markus Seppälä, Liliana Lento, meitsi, Shimo Suntila, Dare Talvitie c) Kaisu Sandberg
Toisen haastattelun alkamista odottelimme tunnin verran. Kustannustoimittajani Hanna Matilainen haastatteli minua ja toista esikoiskirjailijaansa Laura Luotolaa esikoiskirjoistamme. Tässä haastattelussa luokkahuone oli selvästi aiempaa pienempi ja haastattelutilanne jutustelevampi. Luimme romaaneistamme myös lukunäytteet, mikä huvitti minua kauheasti. Kaisu oli valinnut minulle Kuurasta edellisiltana luettavan kohdan, ja kyseisessä kohtauksessa on paljon dialogia. Repeilin mielessäni kuvitellessani kuinka ääninäyttelisin Leoa. Luin kuitenkin ihan normaalisti, ja yleisöni säästyi kiusalliselta näytökseltä. 

Meitsi, Hanna Matilainen, Laura Luotola (c) Kaisu Sandberg
Me lähdimme lauantain Finnconista aika pian toisen haastatteluni jälkeen. Lauantai oli todella helteinen päivä, ja Tampereen yliopisto oli pätsi. Selkä oli ihan hiestä märkänä. Päätimme siis, että kiertäisimme kojut nopeasti läpi ja lähtisimme sitten ulos. 
Koko päivä oli mitä ihanin! Ystäväni Anna ja Juha liittyivät seuraamme Finnconista ja kiertelimme koko loppupäivän pitkin Tamperetta. Kävimme syömässä eräässä etnisessä kasvisravintolassa, piipahdimme vintage-markkinoilla ja tutustuimme työläiskorttelimuseoon. Illalla teimme tortilloja ja katsoimme Game of Thronesin ensimmäisiä jaksoja. 

Työläiskortteli (c) Kaisu Sandberg

Sunnuntain paneeli alkoi hiipiä mieleeni vasta hieman ennen nukkumaanmenoa. Aloin epäillä olivatko päivän haastatteluni sittenkään menneet hyvin. Olinko kökkö, vastasinko huonosti, pidettiinköhän mua ihan pölvästinä? Siinä vaiheessa kuitenkin, kun GoTin Samia löylytettiin telkkarissa ja totesin Kaisulle: "Mun haastattelu näyttää tolta huomenna", oli pakko alkaa nauraa. 

Elinan kauhumielikuvat fantastisen romantiikan paneelista kohdassa 0:36. :'D

Sunnuntaina pidettävä Fantastista romantiikkaa -paneeli alkoi vasta klo 15, joten ehdimme käydä tutkimassa Tamperetta ennen sitä. Kaisu ja Anna ovat molemmat kuvataideihmisiä, joten kävimme ihmettelemässä Tuomiokirkossa Hugo Simbergin maalauksia. Lounaan söimme panimoravintola Plevnassa (sieltä saatava panimosima oli muuten aivan törkeän hyvää, suosittelen!), ennen kuin suuntasimme takaisin Tampereen yliopiston tiloihin. 

(c) Kaisu Sandberg
Finncon oli sunnuntaina ruuhkaisempi kuin lauantaiaamuna. Fantastista romantiikkaa -paneelia oli kuulemassa lähes 60 henkeä, mikä teki siitä myös ylivoimaisesti suurimman haastatteluni. Mukana esiintymässä olivat puheenjohtaja Matti Järvinen, sekä kirjailijat Maria Carole, J.S. Meresmaa sekä Liliana Lento. Tunnelma paneelissa oli rento ja hauska! Asiasisältöä riitti, oli huumoria ja vuorovaikutteista keskustelua panelistien välillä. Sain myös signeerata Kuuraa haastattelun jälkeen, koska kirja oli herättänyt mielenkiintoa yleisössä. Mission accomplished!

Kokonaisuudessaan viikonloppu oli ihan täydellinen. En viettänyt aikaa pelkästään Finnconissa, mutta ainakin sain ajatukseni pois esiintymisestä, eikä matkaseurani saanut Kuura-ähkyä. Kaikin puolin onnistunut reissu. :) Näiden kokemusten jälkeen jännitän tuskin enää niin paljon tulevia esiintymisiäni. 

Lähetä kommentti

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.