12/17/2015

Kustannussopimus trilogialle

Pienet kippistelyt Hard Rock Caféssa.
Olen antanut tästä vihiä jo aikaisemmissa postauksissani, mutta nyt se on virallista: Kuurasta tulee trilogia. Postimies pudotti eilen laatikkooni kustannussopimuksen, joka sitoo minut kirjoittamaan Kuuran tulevat jatko-osat, Myrskyn ja Ruskan, samalle kustantajalle. Päätöstä ei tarvinnut miettiä kovin montaa sekuntia. Pengoin laukusta kädet täristen ensimmäisen löytämäni kuulakärkikynän ja sutaisin allekirjoitukseni molempiin kopioihin Hell yeah! -tyyliin. 
Olen toivonut tätä siitä lähtien, kun kirjoitin Kuuran ensimmäisen version. Minun mielessäni tarina jatkuu vielä kahden osan verran, vaikka vuosi sitten muistutinkin itseäni jatkuvasti siitä, että on ihme jos saan sopimusta ensimmäisellekään osalle. Näin kuitenkin kävi, ja näillä näkymin tulen viettämään kaksi seuraavaa vuotta Inkan ja Aaronin seurassa. 

Kustannussopimus kirjoittamattomista käsikirjoituksista tuo kuitenkin myös tulivuoren kokoisen vastuun. Ensinnäkin on deadlinet. Sopimuksessa lukee joustavasti "Tavoitteena julkaista kirjat, kun ne ovat valmiit", mutta suullisesti olen sopinut kustantajan kanssa, että kirjat julkaistaan vuoden välein. Myrskyn on siis oltava toimitusta vaille valmis ensi syksyyn mennessä. Tiedänpähän mihin tulen käyttämään vapaa-aikani ensi kevään ja kesän aikana.  

Toinen huolestuttava asia on tarina ja sen tulevat juonikuviot. Itse olen kauhean innoissani Myrskystä ja Ruskasta ja olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Myrsky nousee Kuuraan verrattuna täysin uudelle tasolle, mutta siinä on myös eroavaisuuksia, jotka voivat jakaa mielipiteitä. Pelkään, ettei jatko-osista pidetä. Kustannussopimuksen kohta "Kustantaja sitoutuu julkaisemaan teokset, mikäli niiden taso vastaa Kuura-käsikirjoituksen tasoa" huolestuttaa, vaikka asia kaiken järjen mukaan kuuluu olla ilmaistuna juuri noin. Pakkohan kustantajalla on joku takuu olla siitä, etten kirjoita täysin jakomielitautista huuhaata. 

Huh, tiedän ettei minun pitäisi ajatella lukijaa liikaa, mutta se on vaikeaa. Niin kauan kun tarina on pöytälaatikossani, se on minun ja saan luoda sille juuri sellaisen lopun kun haluan. Mutta minun silmissäni tarina ei kuulu enää vain kirjailijalle siinä vaiheessa, kun teksti julkaistaan. Kuuran lähestyvä julkaisu on saanut minut ajattelemaan lukijaa entistä enemmän. Mietin mitä kohderyhmäni mahdollisesti tarinalta toivoo jatkossa ja mitä ratkaisuja en ainakaan saa mennä tekemään. Juuri nyt tuntuu, että kirjoitan tarinan ensisijaisesti lukijalle, en itselleni kuten Kuuran ensimmäistä versiota kirjoittaessani tein. 
Mielenkiintoista on se, ettei asian tiedostaminen tunnu kaikesta huolimatta negatiiviselta. Hieman hermostuttavalta ehkä, mutta ennen kaikkea innoittavalta. Olen luvannut jo itselleni, että teen Myrskystä parhaimman kässärini ikinä. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta!

Soppareita käytiin juhlistamassa Lissien keikalla.

25 kommenttia

 1. Huiman suuret onnittelut! Maltan tuskin odottaa, että pääsen lukemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minäkin odotan jännityksellä kirjan julkaisua. Tuntuu piinaavalta, kun ei tiedä yhtään miten tarinaan tullaan suhtautumaan.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Eikö ole!! ^-^ En malta odottaa, että kuulen mielipiteesi uudesta Kuurasta. Toivottavasti pidät!

   Poista
 3. Onnea vielä täälläkin!
  Mä kyllä odotan kirjaa suurella uteliaisuudella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! :) Ja hyvä jos kirja herättää uteliaisuutta. Itseäni on vähän jännittänyt tuo Kuuran genre, että miten ihmiset lähtökohtaisesti suhtautuvat siihen.

   Poista
 4. Mahtavia uutisia, paljon onnea! Kuura on ehdottomasti ensi vuoden odotetuimpien uutuuksien listallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos miten ihana viesti! :) Toivottavasti kirja vastaa odotuksia.

   Poista
 5. Aivan huikeaa! Onnea todella paljon tästä! Aivan varmana jännittää, mutta sellaista se kirjailijana olo onkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minä en tiedä vielä mitään kirjailijana olemisesta, mutta olisihan se siistiä jos voisi tulevaisuudessakin tuntea samanlaista kuplivaa jännitystä kirjojensa vastaanotosta. ^-^

   Poista
 6. Onnea, onnea, onnea :)! Hieno homma! Ja ajattele, mikä mahdollisuus :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heh, näen tuossa onnittelun jokaiselle osalle. ^-^ Olen kyllä kiitollinen, että saan ryhtyä tähän urakkaan. Nyt minun on vain tehtävä parhaani ja toivottava että se riittää.

   Poista
 7. Tämä on niin hieno juttu :) Onnea!

  VastaaPoista
 8. Onneksi olkoon, tosi mahtavaa! Ymmärrän että nuo jutut mietityttävät, mutta uskon että Myrskystä hyvä tulee. Ja tosi ihanat nimet trilogiasi kirjoilla. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! ^-^ Toivotaan että olet oikeassa. Kirjojen nimet olivat alunperin kaikki kässäreiden työnimiä, mutta nyt näyttäisi siltä että työnimet tulevat säilymään. Mahtavaa, jos pidät niitä onnistuneina. :)

   Poista
 9. Onnea vielä hurjasti tätä kautta! Ihan superia, että saat tehdä kokonaisen trilogian! Tai saisit toki muutenkin, mutta että sait allekirjoittaa sopparin niistä :) Onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista sanoista. :) Olen kyllä onnellinen tästä tilaisuudesta. Nyt vain yritän tehdä parhaani vastatakseni kustantajan odotuksiin.

   Poista
 10. Pidättäydy vain uskollisena sarjan idealle, päätarinalle, niin eroavaisuudet osien välillä ovat vain meriitti. Jos paniikki uhkaa lipsua, palauta vain itsesi idean alkujuurille ja mieti, mitä tarinakokonaisuutta olitkaan kertomassa. Se ohjaa pois paniikin suosta takaisin polulle. :)

  Onnea hurjasti sopimuksesta! Heti ensiyrittämällä kolme kärpästä yhdellä iskulla, olet sä aika likka! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jos paniikki uhkaa lipsua"??? Eli siis jos paniikki uhkaa iskeä. :D

   Poista
  2. Kiitos kannustuksesta! Haha, lupaan etten anna paniikin lipsua.. ;)
   Yritän pitää mielessä tuon tarinan alkuperäisidean ja ne pointit, jotka tekevät kokonaisuudesta mielestäni hienon. Minulla on vain taipumusta tehdä kärpäsestä härkänen, kun väsyn ja stressaannun. Silloin on vaikeaa luottaa omiin suunnitelmiin - varsinkaan niihin alkuperäisiin.
   Onneksi on kuitenkin hyvät koelukijat, jotka kertovat rehellisesti mikä toimii ja mikä ei. Pienikin kehu tuo heti varmuutta omaan tekemiseen.

   Poista

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.