10/26/2015

Kirjamessut 2015

Tämän vuoden kirjamessut jäivät osaltani melko lyhyeen. Vaikka olin alkujaan suunnitellut osallistuvani messuille joka päivä, onnistuin lopulta saapumaan paikalle vain torstaina. Minulle tarjottiin muutama viikko sitten osa-aikatyötä Bonnier Booksin Akateemisessa kirjakaupassa, ja otettuani työn vastaan olen viettänyt iltani ja viikonloppuni pitkälti kirjakaupan pokkarihyllyjen välissä. Työ on mielenkiintoista, mutta harmikseni vuorot osuivat messujen kanssa päällekkäin.

Messujen kirjasaldoa.
Torstaissa riitti kuitenkin hulinaa aamusta iltaan. Tapasin monia kirjoittajakavereita, niin vanhoja kuin uusiakin tuttavuuksia. On aina mahtavaa nähdä uusia kasvoja ja saada ääni niille henkilöille, joiden kanssa on aikaisemmin viestitellyt vain sähköpostilla. Samoin on ihanaa nähdä tuttuja kamuja ja huomata kuinka on kaivannut heidän seuraansa.

Avauspäivän ohjelmasta olin ympyröinyt lukuisia mielenkiintoisia paneelikeskusteluja ja haastatteluja, joista ehdin kuitenkin kuuntelemaan vain muutaman. Kandini vuoksi minua kiinnosti kuunnella Sara Kokkosen tyttökirjaklassikoita avaava haastattelu "Kapina ja kaipuu - kultaiset tyttökirjaklassikot". Kirjailijoista rynnin taas kuuntelemaan Jenna Kostetia, joka Robustoksen kojulla pidetyn haastattelun lisäksi osallistui Sibelius-lavalla pidettyyn keskusteluun "Suomimytologia fantasiassa". Keskusteluun osallistuivat myös kirjailijat Ante Aikio, Juha Jyrkäs ja Minna Roininen. Haastattelijana toimi J.S. Meresmaa.

Pyörähdin myös pariin otteeseen Kuuran kustantamon kojulla höpöttelemässä kustannuspäällikön kanssa kirjasta ja julkaisuprosessista. Sovittiin, että vaikka Kuuran painoskoko ei ole vielä täysin selvinnyt, ryhdyn kirjoittamaan jo sen jatko-osaa. Osallistun siis marraskuun NaNoWriMoon Kuura kakkosella, jonka työnimi on näillä näkymin Loimu. Olen innoissani juonisuunnitelmistani, vaikka samalla jännittääkin jatkaa tarinaa siitä mihin se Kuurassa jäi.

Messupäivän jälkeen suuntasin kustannustoimittajani kanssa pikkuiseen Hoku-ravintolaan syömään. Se kaksituntinen meni niin että hujahti! Enpä olisi pari vuotta sitten arvannut, kuinka rentoa kustantajan kanssa keskusteleminen voi olla. Samoin tuntui jännältä jatkaa iltaa Osuuskumman jäsenten seurassa ja vaihtaa ajatuksia ihailemiensa kirjailijoiden kanssa.
Näin muutama päivä myöhemmin tuntuu edelleen oudolta ajatella, että ehdin yhden päivän aikana tavata niin monta mahtavaa ihmistä. Arki tuntuu kovin masentavalta ja riittämättömältä taas. On hieman haikea olo. Toivottavasti ensi vuonna ehtisin nauttimaan messutunnelmasta useamman päivän ajan.

4 kommenttia

 1. Oli mukava tavata!

  Kuuraa odottelen luettavaksi kiinnostuneena. Tsemppiä NaNoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin oli! :) Ja toivottavasti nähdään taas!

   Kuura ilmestyy näillä näkymin huhtikuun lopulla, mutta tarkka julkaisupäivä elää vielä. Itse taas odotan, että pääsen lukemaan Keskilinnan ritareita. Kustis sai minut kiinnostumaan kyseisestä tarinasta, joten hankin sen käsiini varmasti heti, kun painettu yhteisnide on saatavilla.

   Kiitos tsempeistä. :) Marraskuusta tulee kyllä hurja!

   Poista
 2. Noh, olivatko osuuskummajaiset pelottavia?
  Mä olen naureskellut näin jälkeenpäin (hyväntahtoisesti) sille: "Julkaisin ekan novellini 1990."
  "Mä synnyin silloin!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ai niin tuokin! Olin jo ehtinyt unohtaa. :D
   Viihdyin kyllä tosi hyvin, kiitos siis hyvästä seurasta. Toivottavasti vietellään iltoja yhdessä jatkossakin! :)

   Poista

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.