10/26/2014

Uusia kokemuksia kirjamessuilta

Menipä viikonloppu nopeasti. 
Helsingin kirjamessut on nyt koettu, ja koko jännittävä messuhuuma on takanapäin. Vaikka en päässyt nauttimaan messuista jokaisena tapahtumapäivänä, minusta tuntuu, että energiavarastoni on täysin loppuunkulutettu. Kirjamaailma näyttää taas hetken aikaa erilaiselta, ehkä jopa vähän pelottavalta ja vieraalta. Kotona kirjamaailma tiivistyy pitkälti sohvan, läppärin ja valitsemani taustamusiikin kehyksien sisään.
Tämän vuoden messut olivat minulle monellakin tapaa hieno kokemus. Aikaisempina vuosina olen kulkenut messuilla lähinnä itsenäisesti, omassa rauhassani ihmetellen. Ja niinkin mukavaa kuin oma hiljainen mietiskely ja haahuilu onkin, olen erittäin tyytyväinen, että tänä vuonna tein jotain toisin. 
Torstaina 23. päivä koin ensimmäisen kirjahaastatteluni. Nousin Eino Leino -lavalle yhdessä kääntäjä Janne Tarmion kanssa keskustelemaan William Marchin sotaromaanista "Komppania K". Haastattelijana toimi Hesarin toimittaja Juha-Pekka Raeste.
Olen aika kova jännittämään. Voitte vain kuvitella miltä tuntuu kävellä ison yleisön eteen, istuutua sohvalle ja napsauttaa oma mikrofoni päälle. Esiintymistilanne meni kuitenkin hyvin, ja täytyy sanoa, että alkujännityksen hälvennyttyä onnistuin jopa nauttimaan haastattelusta. Saan kiittää rennosta ja hyvästä tunnelmasta kanssakeskustelijoitani. Puoli tuntia meni aivan älyttömän nopeasti!

Minä, Janne Tarmio ja Juha-Pekka Raeste.
Sunnuntaina palasin kirjamessuille hieman tutuimmissa merkeissä. Kiertelin rauhassa messualueella ja tein muutamia kirjaostoksia. Olen todella neuroottinen mitä tulee kirjan kansien kuntoon, joten harmikseni jouduin jättämään muutaman haluamani uutuuskirjan ostamatta, koska katsoin kirjojen kansipapereissa olevan liikaa naarmuja. Tämän omituisen pakkomielteeni vuoksi teen myös aika harvoin löytöjä antikvariaateista. 
Perinteitäni kunnioittaen etsin käsiini kuitenkin tarpeeksi hyväkuntoisen Stephen Kingin ja löin rahat tiskiin ennen kuin ehdin muuttaa mieltäni. Valikoin pitkään kahden kirjan väliltä, mutta päädyin lopulta Kingin "Kuoleman käytävään", jonka monet tuntevat varmasti paremmin nimellä "Green Mile". Kingin lisäksi mukaan tarttui Maria Carolen esikoisteos "Tulen tyttäriä", Annika Lutherin "Kodittomien kaupunki" sekä Harvey Penickin "Pieni punainen kirja".
Sunnuntaina kuuntelin myös useamman kirjailijahaastattelun ja yhden paneelikeskustelun, jossa käsiteltiin paranormaalin romantiikan genreä. Louhi-lavalla itseäni kiinnosti kuunnella Jenna Kostetin, Salla Simukan, Elina Rouhiaisen, Annukka Salaman sekä Magdalena Hain kirjailijahaastattelut. Winecorneriin suuntasin kuuntelemaan niin ikään Mila Teräksen haastattelun. 
Tämän vuoden kirjamessuilla reipastuin myös tapaamaan muutamia kirjoittajabloggaajia. Oli todella jännää ja mielenkiintoista nähdä livenä niitä ihmisiä, joiden kanssa on käynyt netissä keskusteluja jo päälle puolen vuoden ajan. Ihanaa suoraan sanottuna! 

Upea viikonloppu. Juuri nyt olen innostunut ja ajatuksia täynnä, mutta myös tajuttoman väsynyt. Tuntuu hassulta palata takaisin arkeen huomenna.

2 kommenttia

 1. Harmi kun esiintymisesi osui torstaille, olisin muuten tullut tsemppaamaan. :( Pääasia että se sujui hyvin!

  Oli hauska törmätä kuitenkin sunnuntaina. Hyvä kun uskalsit tulla nykimään omituisia kirjoittajia hihasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, ettei minusta olisi vielä torstaina ollut kauheasti iloa kenellekään, en edes muista mitä kirjailijahaastatteluja kuuntelin tai mihin sain aikani kulumaan ennen omaa esiintymistäni.. :D Joten parempi vaan, että törmättiin vasta sunnuntaina, kun aivotoimintani oli palautunut jotakuinkin normaaliksi.
   Oli tosiaankin kiva nähdä ja hengailla hetken aikaa kimpassa! :)

   Poista

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.