9/17/2014

Vahvuuksien vuoro

Viime aikoina kirjoittajat ovat listanneet blogeissaan omia vahvuuksiaan. Kiitokset vaarnalle mahtavasta haasteesta! Tämä tuo lisää väriä alkaneeseen syksyyn.
Omien vahvuuksien näkeminen voi olla välillä hankalaa. Itse muutun etenkin editoinnin ajaksi aina kauhean kriittiseksi omaa tekstiäni kohtaan. Välillä tuntuu, ettei kässäreissäni ole mitään hyvää. Siispä tämä haaste tulee hyvään saumaan nyt, kun editoin Kuuraa. Seuraavat viisi kohtaa muistuttavat minua hyvistä ominaisuuksistani.


1. Ideointi
Tämä on kenties pääsyy sille miksi ylipäätään kirjoitan vapaa-ajallani. Tarinoita syntyy päässäni valtavia määriä, ja haluan kertoa ne muille. Osa tarinoista on hyviä, osa ei, mutta kaikkien ei ole tarkoituskaan päätyä paperille. Lisäksi monet ideoistani muokkaantuvat juonellisesti niin pitkiksi, että pystyn työstämään vain paria kässäri-ideaa kerrallaan. Tällä hetkellä editoin Kuuraa ja Arkkia. Nämä kaksi kässäriä ovat kuitenkin sen verran työläitä projekteja, että aivoni ovat odotellessa kyhäilleet läjän jatko-osia kummallekin tarinalle. En usko, että tulen koskaan toteuttamaan kaikkia keksimiäni jatko-osia, mutta se ei silti estä minua ideoimasta niitä.

2. Tarinan lopetus
Pidän avoimista lopuista ja cliffhangereistä. Olen saanut myös palautetta siitä, että tarinani loput ovat olleet mielenkiintoisia. Tämä on sinänsä hassua, koska en monestikaan suunnittele tarinani lopetuksia, vaan annan niiden tulla luonnostaan. Joka tapauksessa pidän lopetuksia yhtenä vahvuutenani. Koen hallitsevani lukujen ja kässäreiden viimeiset lauseet.

3. Tehokkuus
Tämä määrittelee minua hyvin kirjoittajana. Olen äärimmäisen tehokas silloin, kun flow iskee päälle. Antakaa minulle uusi kässäri työstettäväksi, antakaa yö, antakaa Hans Zimmeriä ja lasi viiniä niin homma on selvä. Voin halutessani kirjoittaa kellon ympäri ja mökkihöperöityä onnellisena. Kässäreiden ensimmäiset versiot ovat minun heiniäni, rakastan sitä kun saan vain kirjoittaa tarinaa eteenpäin ja elää sen mukana. NanoWriMoa odotellessa...

4. Naishahmot
Minulla on ollut vasta kolme koelukijaa, mutta heidän mukaansa olen luonut onnistuneita naishahmoja. Minun tyttöni eivät välttämättä ole tarinan "katnisseja" tai muitakaan feminismin perikuvia, mutta he ovat aitoja ja toimeliaita. He eivät ole aina oikeassa ja voivat ärsyttääkin lukijaa, mutta minulle se on ok. Tyttöni ovat kuten me ihmiset yleensäkin: erehtyväisiä.

5. Tunnelma
Tarinoissani on jännittäviä kohtauksia, joten ilman sopivaa tunnelmaa homma lässähtäisi käsiin alta aikayksikön. Luokittelen tämän siis yhdeksi vahvuuksistani. Rakastan jännittävien tai dramaattisten kohtausten kirjoittamista, ja toistaiseksi intoni on välittynyt myös lukijalle. Osaan pitää kerronnan tarpeeksi tiiviinä, jotta tarina säilyttäisi imunsa.

Siinäpä nuo! Tämä oli oikein virkistävä tehtävä. Kenties voisin listata vahvuuksiani uudestaan vuoden päästä ja katsoa miten näkemykseni ovat muuttuneet.

12 kommenttia

 1. Komppaan lopetuksia. Kuuran lopetus oli minusta onnistunut. Samaa voisin sanoa sen perusteella myös naishahmoista ja tunnelmasta. Kuura onnistui pääsemään ihon alle ihan odottamattani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. :) Toivottavasti olet tuota mieltä vielä senkin jälkeen, kun olet lukenut kässärin kakkosversion.

   Poista
 2. En ole lukenut tekstejäsi, mutta vahvuutesi kuulostavat hyviltä. Vaikka kellon ympäri kirjoittaminen kuulostaakin aika hurjalta! :) Lopetus voi helposti lässähdyttää kirjan, tai sitten viimeiset lauseet voivat jäädä pitkiksi ajoiksi mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellon ympäri kirjoittaminen ei ole sentään mitenkään kauhean yleistä minulle. :D Joskus on kuitenkin tullut harrastettua sitä, että olen kirjoittanut klo 14-02 tai 18-06 ilman suurempia taukoja. Silloin tietenkin omatunto alkaa jo vähän kolkuttaa, koska perheenjäsenet alkavat katsoa paheksuen tätä hullun touhua.
   Lopetukset tosiaan voivat lässäyttää kirjan, ja toki avoimet loputkin ovat joidenkin inhokkeja. En siis voi taata, että lopetukseni olisivat kaikkien mieleen. Tylsäksi niitä ei kyllä mielestäni voi ainakaan haukkua.

   Poista
 3. Vau, hyvät lopetukset on erityisen hieno ominaisuus! :) Niissä on niin usein ongelmia (itselläni ja julkaistuissakin teoksissa mielestäni). En ole lukenut tekstejäsi, mutta näiden perusteella voisin kyllä lukea. Kuulostaa hyvältä! (Etenkin kun itselläni naishahmot ovat pitkään olleet yksi kompastuskivi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei no jos vain kiinnostaa ja aikaa löytyy, niin ota ihmeessä Kuuran kakkosversio koelukuun tämän kuun lopussa. Mitä sanot? Onnistuisiko? Olisi todella mukavaa saada uuden ihmisen mielipide kässäristä tässä vaiheessa projektia.

   Poista
  2. Onko käsis kuinka pitkä? Aloittelin juuri opiskelua töiden ohelle, joten saa nähdä, miten aikaa on, mutta jos dedis ei ole hirveän tiukka, lukisin mielelläni. :)

   Poista
  3. Uusi käsis on noin 340 liuskaa. Tarkkaa sivunumeroa en vielä osaa varmuudella sanoa, koska editoiminen on kesken. Tuo lienee kuitenkin aika hyvä arvio.
   Ei mitään paniikkia lukunopeuden kanssa, minulla ei ole vielä mitään lopullisia deadlineja laitettu Kuuralle. Tarkoitus olisi saada kässäri kustannuskierrokselleen tämän vuoden puolella, mielellään kuitenkin jo marraskuuhun mennessä. Riippuu tietysti täysin siitä, millaista palautetta toinen koelukukierros tuo.
   Katsotaanko vaikka uudelleen sitten, kun saan tämän editointikierroksen loppuun, että mikä on tilanne? Jos sinulla on kova kiire, voidaan palailla asiaan myöhemminkin.

   Poista
  4. Sori, vastaaminen vähän jäi. 340 liuskaa on aina paljon, fontista, tekstistä ja riviväleistä riippuen. Jos lukemisella ei ole hirveä kiire, voin toki lukea. Laita vaikka mailia, kun saat editointirundin loppuun, osoite löytyy blogistani. :)

   Poista
  5. Okei, tehdään näin! 340 liuskaa tosiaan on paljon, pituus arveluttaa minua itseänikin hieman tällä hetkellä.

   Poista
 4. Olet kyllä hyvä lopettaja! Olen ehdottomasti samaa mieltä edellä kommentoineiden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Toivottavasti kykenen pitämään vahvuuteni myös tulevissa kässäreissä. Kuura on toistaiseksi ainoa tekstini, johon olen antanut kiinnostuneiden ihmisten tutustua.

   Poista

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.