2/01/2014

Ensimmäinen tunnustus

Kuluneen viikon aikana olen tutustunut moniin uusiin kirjoitusblogeihin. Tällä menolla koulumenestykseni saattaa olla tulevaisuudessa vaakalaudalla, koska olen luentojen aikana näppäillyt älypuhelintani ja lueskellut seuraamieni blogien blogiviestejä. Hauskaa minulla on kyllä ollut, ja aika on mennyt kuin siivillä tylsilläkin luennoilla.
Enpä olisi ikinä arvannut miten lämminhenkinen yhteisö kirjoitusbloggaajilla on. Erityiskiitos vaarnalle (Päiväunien salainen elämä) kauniista tunnustuksestaan. Voisin lähettää tunnustuksen takaisin hänelle itselleen.


Tämän lisäksi minulla olisi pieni pyyntö, jonka rohkenen nyt esittää tässä viestissäni. Olen päättänyt käyttää kandissani kolmea kotimaista nuortenromaania, jotka tukevat tutkimustani. Teosten tulisi olla mahdollisimman erilaisia ja käsitellä naisen seksuaalisuutta jollain muotoa. Olen valinnut teoksista kaksi, mutta kolmas tuottaa päänvaivaa. Vilja-Tuulia Huotarisen Valoa, valoa, valoa -romaania käytän esimerkkinä homoseksuaalisuutta kuvaavasta nuortenromaanista, Marja Björkin Poika-romaani puolestaan kertoo nuoren transsukupuolisen henkilön kehityskertomuksen. 

Pyydänkin siis seuraavaa: 

Mikäli mielessäsi on jokin kotimainen nuortenromaani, joka voisi sopia tutkimukseni aiheeseen "Naisen seksuaalisuuden kuvaus kotimaisissa 2000-luvun nuortenromaaneissa", kerrothan siitä minulle? Olisin syvästi kiitollinen jokaisesta ehdotuksesta. 

6 kommenttia

 1. Jep, meitä kirjoittajia on aikamoinen läjä blogimaailmassa, kunhan hiukan kaivelee. ;)

  Olen lukenut kotimaista lanua todella heikosta, enkä ole nyt varma haetko nimenomaan realistisia kirjoja, mutta ehdotanpa silti Annukka Salaman Käärmeenlumoajaa. Siinä on aika realistinen nuorisokuvaus spefielementeistä huolimatta ja kirjan juoni punoutuu vahvasti nuoren naisen ensimmäiseen rakastumiseen ja seksuaaliseen heräämiseen. Nämä elementit oli käsitelty ajatuksella ja erittäin uskottavasti, joten kannattaa ainakin harkita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ehdotuksestasi! En ole vielä rajannut aihettani loppuun asti enkä siksi vielä tiedä aionko käyttää pelkästään realistisia romaaneita vai en. Kaksi itse valitsemaani romaania ovat kuitenkin realistisia: toinen näistä on lähes omaelämänkerrallinen. Siinä mielessä yksi hieman spefisävyinen romaani voisi tehdä aineistosta kattavamman - ei ollenkaan huono idea itseasiassa...

   En ole tutustunut Annukka Salaman Käärmeenlumoajaan aikaisemmin, mutta otan teoksesta selvää ensi viikon aikana. Onko kyseessä kenties maagista realismia? Kuvaus romaanista kuulostaa siltä, että se voisi sopia tutkielmaani.

   Kiitos vielä älyttömästi ehdotuksestasi! :)

   Poista
 2. Joo, meitä kyllä on, kunhan löytää blogosfäärin oikeaan nurkkaan. ;)

  OIen lukenut paljon kotimaisia nuortenkirjoja, mutta nyt kun aloin miettiä, tosi monessa on päähenkilönä poika ja monet mielestäni parhaista ovat julkaistu ennen 2000-lukua, mutta äkkiä tuli mieleen esim. Punainen lamme (Marja-Leena Lempinen), Hopeanorsu tai Vaihtoaskelia (Marika Uskali) ja ehkä Siiri Enorannan Gisellen kuolema. Noista tosin kaikki paitsi Vaihtoaskelia ovat melko synkkiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau... Tiesinhän minä, että täältä kun pyytää apua, niin apua myös saa. Tarkoitan siis, että pian minulla runsaudenpula romaanien suhteen. Kiitos kiitos kiitos!

   Gisellen kuolema on jokseenkin tuttu, mutta muut luettelemasi romaanit eivät. Jännittävää... :D Tulevan viikon aikana aion paneutua jokaiseen ehdotukseesi ja pohtia, millä tapaa juuri kyseinen teos voitaisiin sovittaa tutkielmani rakenteeseen - vai sopiiko juuri tämä kertomus yhteen kahden muun romaanini kanssa. Toivon tietysti, että romaanit jollain muotoa täydentäisivät toinen toistaan.

   Ja tosiaan, synkkyys ei haittaa! Itseasiassa pidän henkilökohtaisesti enemmän melankolisista tarinoista, joten niiden tutkiminenkin voisi näin ollen olla minulle antoisampaa. Kuitenkaan se, onko romaani synkkä vai ei, ei tule olemaan lopulliseen valintaani vaikuttava tekijä.

   Suuret kiitokset myös sinulle näistä aarteista! :)

   Poista
  2. Ai niin, Maria Uskali taitaa olla nykyisin Marika Laijärvi, jompikumpi kirja on julkaistu toisella nimellä. Toivottavasti löydät teoksen, joka sopii tutkielmaasi ja josta itsekin innostut, tässä nyt oli muutama ehdotus, tuo vaarnan mainitsema Käärmeenlumoojakin sopisi varmaan aiheeseesi, onhan siinä pararomanssi suuressa roolissa ja sitä myöten myös päähenkilön rakastuminen ja seksuaalinen herääminen. Nämä minun mainitsemat taas on realistisia genreltään.

   Poista
 3. Joo ai kauhee, tästä tulee hankalaa!
  Ainakaan vielä näin pintapuolisesti perehdyttyäni ehdotuksiin en osannut valita yhtä ylivoimaisesti parasta romaania, vaan niissä kaikissa oli nähtävissä omat puolensa (luin siis kirja-arvosteluita netistä). Luulen kuitenkin, että Hopeanorsu tai Vaihtoaskelia voisi sopia parhaiten omiin tarkoituksiini... En vielä tiedä kumpi olisi "mehukkaampi", koska kirja-arvostelut ovat aina kovin suppeita.

  Mitä taas muihin ehdotuksiin tulee, Gisellen kuoleman insestiset piirteet voisivat olla oiva lisä sitten, kun tutkielmastani tulee laajempi (esim. graduvaiheessa), mutta ei vielä tässä kontekstissa. Sama pätee Punaiseen lumpeeseen. Vielä toistaiseksi kyseinen romaani ei välttämättä tarjoa minulle juuri tähän tutkielmaan sopivaa näkökulmaa.

  Käärmeenlumoajasta taas kiinnostuin eniten henkilökohtaisesti ja aloin selata kaikenmaailman lukunäytteitä siitä ja Piraijakuiskaajasta, ja varmaan käyn hankkimassa kyseiset romaanit käsiini mahdollisimman pian. En kuitenkaan ole vielä varma Käärmeenlumoajan käyttämisestä kandissani - minun on luettava se ensin nähdäkseni kuinka Unnan seksuaalisuutta romaanissa kuvataan.

  Huh, olo on taas hieman keveämpi. Onneksi minulla on vielä rutkasti aikaa miettiä teoksia. Kiitos vielä kerran! :)

  VastaaPoista

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.