12/06/2013

NaNoWriMo

Näin siinä sitten kävi. Selviydyin voittajana marraskuun NaNoWriMo:sta eli National Novel Writing Month:sta. Olisi ollut otollisempaa kirjoittaa Nanosta tapahtuman aikana, mutta koska sain aikaiseksi rakentaa blogisivuni vasta nyt, joudun kirjoittamaan Nanosta näin jälkikäteen.
Mitä marraskuussa siis oikein tapahtui?
En ollut aikaisemmin osallistunut tapahtumaan, ja tänäkin vuonna osallistumiseni oli silkkaa sattumaa. Olen viimeisen puolen vuoden aikana selannut paljon Suomi24-keskustelufoorumia ja juuri siellä näin maininnan Nanosta ensimmäisen kerran. Koska lisäksi tarvitsin juttuaiheen tulevaa yliopiston osakunnan lehteä varten, päätin ottaa selvää mistä Nanosta oikein oli kysymys. Paras konsti oli osallistua tapahtumaan itse.
Olin vasta saanut Kuuran ensimmäisen version valmiiksi, joten uuden käsikirjoituksen aloittaminen tuntui raskaalta ajatukselta. Idea uuteen kässäriin minulla kuitenkin oli valmiina, joten päätin hyödyntää Kuurasta jäänyttä kirjoittamisen "touchia" ja naputella uuden tarinan luettavaan muotoon. Uuden kässärin työnimeksi tuli Arkki.
Tekstiä on syntynyt alusta asti suhteellisen vaivattomasti.
En läpikäy tässä Nanon tapahtumia kohta kohdalta läpi. Kirjoitin aiheesta jo yhden artikkelin verran osakuntani lehteen, joten olen (rehellisesti sanoen) kyllästynyt käsittelemään Nanoa. Sanottakoon kuitenkin, ettei urakka ollut minulle helppo. Tavoitteena oli kirjoittaa 50 000 sanaa marraskuun aikana. Allaolevasta taulukosta näkyy edistymiseni, ja motivaationi kevyt uuvahtaminen marraskuun puolivälin tienoilla on huomattavissa. Ehdin monta kertaa ajatella, etten voisi mitenkään onnistua. Ilman käsikirjoitukseni mielenkiintoista juonta ja tuoretta innostustani aihetta kohtaan olisin varmasti heittänyt pyyhkeen kehään jo ensimmäisen viikon jälkeen.
Toisin kuitenkin kävi: kirjoitin kuin kirjoitinkin 50 000 sanaa yhden kuukauden aikana! Vau! Minun käyttämälläni fonttikoolla ja rivivälillä (Garamond 12, riviväli 1,5) tuo tarkoittaa n. 150 liuskaa, mikä vastaa arviolta noin 200-250 sivua painetussa romaanissa. Hurja tahti toisin sanoen!

Screenshottia viimeiseltä päivältä! Event Finished.
Sanojen laskeminen on minusta vieläkin hieman outoa. Käsikirjoitukseni kun olen tavallisesti pyrkinyt pitämään mahdollisimman tiiviissä muodossa. Minulle ongelma ei ole tuottaa tekstiä, vaan turhan rönsyilyn poissa pitäminen. Niinpä tiedän, että aloittaessani Arkin toisen version kirjoittamisen karsittavaa tulee olemaan paljon.
NaNoWriMo on siis nyt takana, mutta Arkin tarina on edennyt vasta puoleen väliin. Kirjoittaminen jatkuu, vaikkakin rauhallisemmalla tahdilla kuin marraskuun aikana. Tämä oli hyvä ponnahduslauta uuden kässärin maailmaan! 

Lähetä kommentti

© Elina Pitkäkangas. Made with love by The Dutch Lady Designs.